"...they say you must find balance between work and play...and as for me, I just always see my works as my play..."
quote by mr. sho sakurai

Monday, May 27, 2013

Japan (Osaka, Kyoto, Tokyo) - Cost/Budget, April 2013

Hello hello ^^ 
Ok, mood mengupdate dah diseru fuhh fuhhhh XD
So, entry Japan tahun lepas, kta cantum skali jadi entry Japan tahun ini, wokeh? Aku selit-selit jek nnt...so halal laa ye ^^

1. Flight Tix
Last year Nov 2012, aku n Aya gatal2 survey tix ke Japan..plan kitorg mmg nk pegi 2013 untuk tgk Sakura, so April 2013 is the right month la kan, survey punya survey AirAsia (of course la kan), so kami dapat tarikh cantik, 130413-240413 (12D11N)...Tapi, kami decided untuk masuk Japan thru Osaka (KIX Airport) and balik from Tokyo (HND Airport)...disebabkan entry-exit kami berbeza, so kami kena beli one way tix for each la kan dengan price...
*KUL - KIX : RM 357
*HND - KUL : RM 600
So overall cost untuk flight is RM 957...
*Kiraan adalah mengikut perhead (seorang)

2. Accomodation
Setel part flight tix, kitorang proceed dgn pencarian hotel/hostel...Kitorg mmg aim and budget untuk cari RM150/perhead/pernite...Kitorang takmau exceed daripada tuh...Since kami akan berada di Japan untuk 11Nights dan akan ke Kyoto jugak, so ada banyak consideration yang kitorg kena aware including transport cost etc...So mulalah pencarian accommodation dengan budget perhead/pernite itu melalui Booking.com...Kami prefer booking.com since kami boleh cancel anytime we want within some period, and kitorg boleh look for better accommodation kalau ada...deduction thru CC takkan ada selagi belum smpai tempoh menginap, so that's one good thing about booking.com, it's flexible!

As a summary untuk accomodation kami;
*Osaka (3Nights) : RM 310
*Kyoto (1Night) : RM 116
*Tokyo (5Nights) : RM 605
*1Night tido KIX : FOC
*1Night tido dalam bus (Kyoto-Tokyo) : RM100
So overall cost utk accomodation : RM 1131 (Kami bayar cash dekat hotel, xguna CC, so this budget kena prepare awal2)
*Kiraan adalah mengikut perhead (seorang) 

Untuk pencarian accomodation, kami pun ada add on criteria2 yang perlu before we decide to proceed, iaitu;
1. Microwave - senang utk panaskan lauk yang bawak dari Malaysia
2. Wi-Fi - kalau boleh the whole building, tak khusus dekat lobby jek..
3. Private Bathroom - oh harus!
4. Dekat dgn train/subway (5-7mins walking)
So, baca laa review hotel/hostel banyak2 untuk dptkn accomodation terbaik ^^

3. Transport
Transport cost (including subway,bus,tram) pun kami put budget *RM1000 jek untuk whole trip...so, kami buat anggaran cost thru Hyperdia.com...Hyperdia sgt helpful dan sgt memudahkan kerja kitorg utk membuat budget nih, Alhamdulillah! :)
*Kiraan adalah mengikut perhead (seorang) 

4. Visit  
Untuk cost visit, kami letak budget *RM500 - RM600...The only visit yang costly is Tokyo Disneyland, around RM 210..yang lain2 visit dalam RM40, depends mana nak pergi laa kan...Oh btw, kami tk pegi Bay Area (USJ, Kaiyukan) kat Osaka tuh disebabkan kekangan masa, so itu insyaAllah next trip pulak yek :)
*Kiraan adalah mengikut perhead (seorang) 

5. Shopping/Souvenir
Last sekali, untuk shopping/souvenir, depends ikut kemampuan berapa nak budget...Kitorg agak bertuah sbb masa pegi April 2013 currency agak murah, for every 1000Yen = RM33, compare dgn last year aku pegi July 2012, 1000Yen = RM 40...nampak beza sket, only RM7 tapi impact dia pada final amount adalah sgt besar!! So, bleh kata untung gak di situ :)

Overall, duit yang kena standby utk dibawa p Japan adalah dalam *RM2800 (Accomodation + Transport + Visit)...Itu budget ketat ye, kena ready kan itu dulu...Flight tix dah bayar trus, byr awal, so itu tak yah include dlm budget okane ke Japan la ye...
*Kiraan adalah mengikut perhead (seorang) 

Next, aku wat review hotel/hostel yang kitorg menginap plak, so jaa ne~!!

2 comments:

teshy mushy said...

Helllo. Thank you for this post. Nak tanya. Camna u go dr osaka ke tokyo? Pastu utk transportation tu u ada beli apa2 pass ke just beli normal tix everytime naek train/bus etc?
Thank you :))

Mazura Yuslaili said...

Slm ad beli jr pass ker?