"...they say you must find balance between work and play...and as for me, I just always see my works as my play..."
quote by mr. sho sakurai

Tuesday, May 28, 2013

Japan (Kyoto) - Accommodation : Gion Guesthouse Ikkuu

Hello hello again ^^
Wahhh macam seronok plk nk update kkk Mari update selagi mood masih ada, karang kalo dh tkde mood, org offer blnja pun belum tentu aku nk update XDD

Ok, before start, nah quick link, amek amek!
[1] Japan (Osaka, Kyoto, Tokyo) - Cost/Budget, April 2013
[2] Japan (Osaka) - Accommodation : Guesthouse La Kongo

Ermm masa dekat Kyoto, actually idea Aya yg nak duduk dekat area Gion..Plan asal nk cari Maiko/Geisha laa kan, jadi nak rasa suasana cmtuh, harus duduk dekat Gion area...that's why Gion Guesthouse Ikkuu yang jadi pilihan...aku mmg tkde bantahan laa kan, aku follow jek plan Aya, asalkan dapat jejak Kyoto jek dh cukup bagus gituh kihkih...

Kyoto sgt cantik, gorgeous!! Seriously, mcm tknk balik..Mula2 spttnya kami duduk 2nights dkt Kyoto, tp bila susun itinerary, Osaka mcm tk cukup nk cover, so kami decide utk kurangkn 1mlm dekat Kyoto, and add on another 1night dekat Osaka...Sudahnya, bila dah sampai Kyoto, haaa nyesal tak duduk Kyoto 2mlm :'( Tp tkpelah, ada rezeki, insyaAllah akan visit Kyoto lagi :)

Entrance Gion Guesthouse Ikkuu..Actually this guesthouse adalah rumah asal Japanese...so kiri kanan tu mmg neighbour org Jepun la...struktur building, deco, everything mmg Japanese-poi la (tk pandai nak explain haih) jadi mmg mood automatically bertukar mcm zaman Oshin trus XDD Mmg worth the experience weh!

This guesthouse hanya ada afew rooms jek, kami dapat first floor sbb we chose japanese room with garden view...thats the only room yg ada utk 1st floor, 2nd floor ada japanese room private and 1bilik utk mix domitory fit utk 4ppl..so guesthouse ini hanya menerima sgt limited guest per time, so kena cepat book if interested...guesthouse ini jugak tiada private bathroom, of course laa kan, since ini rumah, so nak tak nak kena agree to share bathroom la kan..tp tk jd masalah, since bathroom dia dkt 1st floor, so kitorg slalu dpt cpt guna la kan :)

Untuk room yang kami pilih, definitely dia bagi futon laa kan, futon tebal yang sgt selesa tdo, seriously mmg lena tido! Masa April tu, cuaca still sejuk, so bila malam walaupun tak guna aircond, kipas, tp dia punya cold tuh, sejuk btul! Kalo dlm gmbar tuh ada kain putih, ada alas cadar kot, selimut lagi, complete laa...smpai aku sendiri jadi tk reti nak guna cmna XD Byk sgt layer nya, so last2 yang kain putih tuh, aku tk guna pun kuikui ;p

Romantika malam dengan Aya kihkih ;p If korang notice ada something black item belah kanan tuh kan, itu adalah heater...so kami mmg guna kan since kesejukan melampau aku rasa ^^

Suasana malam...so nice kan!! Tapi...kesunyian malam tuh, kau nak melangkah pun berhati2 ok...nak bercakap kuat2 apa lah lagi..terlampau sunyi, sampai aku pun tak tau apa aktiviti dorang bila malam, bunyi TV, bunyi dapur masak pun takde, seriously sunyi!! Tapi itulah nikmat ketenangan malam yang sunyi...privacy!  

So, this is dining hall dia...haha comel kan? Ini dekat 1st floor, actually kuar jek dr pintu bilik kitorg is this hall laa, so ada table kecik, and bwh table tuh actually bukan rata, dia ada lubang utk juntaikan kaki XD 

Haa...juntai kaki macam ini laa...rasanya kalo penuh org kat table tuh, mau penuh kaki kat situ lol

So, sebelah dengan meja makan, is tangga naik ke 2nd floor la...yg unique nya adalah tangga tuh ada drawer dekat setiap tingkat, cool kan!! Yg pintu belah kiri yang macam ada label tuh adalah toilet perempuan, lelaki tidak dibenarkan guna ye, hanya perempuan ok~

Hahaha sila biasakan diri menggunakan kemudahan ini :) Tp sgt mudah instruction how-to, insyaAllah bleh survive :) Once u flush, nanti pipe dekat atas tangki tuh akan keluarkan air utk refill tangki dan jadi tempat cuci tangan sekali, 2in1, simply brilliant!! Haha aku jek yang jakun kot kkkk ;p

Shower room ada bathtub comel :) Anggap jelah badan masing2 tuh kecik molek comel...pandai2 laa nak memaksimumkan penggunaan nya hahaha XDD

Kitchen...Actually dekat Ikkuu, kami tak masak, tak reheat food pun, so tk guna pun dapur dia, just amek hot water dia aje, makan mlm kitorg beli soba/sushi dekat Lawson jek, pastu mkn dendiam dlm bilik XDD Then, if u notice, pintu kat ujung laluan tu, is actually pintu bathroom dia..so dalam tuh complete ada washing machine, shower room, so just lock pintu luar nih sahaja n gunakanlah/buat apapun aktiviti yang patut..

Tempat simpan kasut, pastu pakai laa selipar jepun depa...Biasakan simpan kasut dekat almari, dan amek selipar jepun dan sarung selipar, tetapi tak dibenarkan bawa ke dalam bilik..so bukak laa selipar di depan pintu bilik masing2..haa camtula rule depa...

Washing machine dalam bathroom Ikkuu, tapi kami tak pakai pun...tak dan..kejap benar dekat Kyoto katanya...haihhh kena p lagi next time, amin!

Hehehehe yessa aku menyeringai lebih kkk Sbb Hiro-san comel di sebelah kahkahkah XD Dia adalah staff Ikkuu..comel ok in real, tapi nih dia tgh mengantuk, dia kata siang2 dia mmg tido jek kalo takde guest check in/out XDD Hiro mmg bleh speaking, so sng nk communicate n dia pun peramah, ewah puji lebih! LOL

So, ini msg kitorang tinggalkan utk Ikkuu, so Hiro amek gmba both of us and upload kt website dia...eceh glamer kejap XDD Menurut Hiro, kami adalah first Malaysian yang jadi guest kat situ since Ikkuu pun baru buka pada 2012 tk silap aku, so jadi excited lah kejap XDD

Overall, accommodation dekat Kyoto mmg tidak mengecewakan, experience yang tak dapat ditukar ganti ^^v InsyaAllah, ada rezeki mmg akan ku jejak lagi ke sini, amin mudah-mudahan!!

So next, aku citer pasal accommodation dekat Tokyo plak ye...terpaksa susun cerita macam ni, satu persatu, kalo one shot mmg tk smpt masa!

Till then, jaa ne~!! :))

1 comment:

mariam ibrahim said...

bestnyer melancong..hu hu hu... citerla pasal sakura pulak.... msti cantik..